Ιστορικό ΣΔΚΜ

Ο Σύνδεσμος Διαιτητών Καλαθόσφαιρας Μαγνησίας ιδρύθηκε το 1977. Το πρώτο του καταστατικό εγκρίθηκε από το πολυμελές πρωτοδικείο Βόλου και εγγράφηκε στα βιβλία αναγνωρισμένων σωματείων με αριθμό 443/1977. Το καταστατικό αυτό τροποποιήθηκε στις 17/08/1978. Οι πρώτες εκλογές έγιναν την 01/12/1977 με 17 υποψήφιους και Πρόεδρος εκλέχθηκε ο Νίκος Χαριτάκης με γραμματέα τον Κώστα Τζαφετόπουλο (έχει αποβιώσει) και αντιπρόεδρο τον Γιώργο Κακουλίδη (έχει αποβιώσει).

Το καταστατικό κατατέθηκε από τον δικηγόρο Αριστείδη Τσακαλέα και σ’ αυτό υπέγραψαν τα ιδρυτικά μέλη του Συνδέσμου οι οποίοι απετέλεσαν και τους στυλοβάτες στην οικοδόμηση του Συνδέσμου.

Πρόεδροι στην μακρόχρονη πορεία του Συνδέσμου διετέλεσαν επίσης οι Γιώργος Κακουλίδης , Σταύρος Βαφειάδης , Κώστας Πολυχρόνου , Κώστας Κορομηλάς , Στέλιος Τζαφλέρης , Χρήστος Μαστραφτσής , Αχιλλέας Τσιργούλας , Γιάννης Σακελλαρίου , Γιώργος Μηναρετζόπουλος , Χάρης Καρακατσούνης, Δημήτρης Τζαφλέρης και Δημήτρης Ζαχαρής. Το 1979 ιδρύθηκε η Ομοσπονδία Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης της Ελλάδος, της οποίας ο Σύνδεσμός μας απετέλεσε ιδρυτικό μέλος. Όλα τα χρόνια παρουσίας της ΟΔΚΕ υπάρχει συμμετοχή μέλους μας στη διοίκησή της, με τους Κώστα Τζαφετόπουλο , Γιώργο Κακουλίδη (Β΄ Αντιπρόεδρος) , Σταύρο Βαφειάδη , Στέλιο Τζαφλέρη και Γιώργο Μηναρετζόπουλο (Ταμίας) . Στη διάρκεια της 40χρονης λειτουργίας του Συνδέσμου στην ανώτερη (Α΄ Εθνική) κατηγορία αγωνίσθηκαν, εκτός των αγωνιζόμενων και σήμερα διαιτητών, οι Γιώργος Κακουλίδης, Κώστας Παπουτσής, Σταύρος Βαφειάδης, Κώστας Πολυχρόνου, Αλέκος Μεταφτσής, Στέλιος Τζαφλέρης, Γιώργος Μηναρετζόπουλος, Δημήτρης Τζαφλέρης, Θανάσης Δεσλής, Λευτέρης Καλογερόπουλος και Θοδωρής Τσουμαχίδης.

Το 1988 ο Σύνδεσμός μας είχε την επιτυχία της διεθνοποίησης του Κώστα Κορομηλά, το 1993 του Χρήστου Μαστραφτσή, το 2005 του Χάρη Καρακατσούνη και το 2019 του Δημήτρη Ζαχαρή.

Για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο (2021-2022) ο Σύνδεσμος στοχεύοντας στην συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας των μελών του και όχι στον ποσοτικό «εμπλουτισμό» του μητρώου του διαθέτει 20εν ενεργεία μέλη και 7 μη εν ενεργεία.

Όλα αυτά τα χρόνια όλα τα μέλη του συνδέσμου προσφέρουν ενεργά τους υπηρεσίες τους και διακρίνονται σε Διεθνή, Εθνικά και τοπικά πρωταθλήματα (ΕΣΚΑΘ). Το σημαντικότερο τους γεγονός που έχει καταξιώσει τους διαιτητές τους περιοχής τους, είναι η πολυποίκιλη κοινωνική τους προσφορά (στήριξη ατόμων με προβλήματα, αιμοδοσία, κ.λ.π). Προσπαθούν με το ήθος και τη γνώση του αντικειμένου τους, να επιμορφώνουν και να διαμορφώνουν ορθή άποψη όχι μόνο για τη διαιτησία αλλά γενικότερα για το άθλημα.

Ο ΣΔΚΜ κάθε αγωνιστική χρονιά προσπαθεί με συνεχείς σχολές Διαιτησίας αλλά και εβδομαδιαίες συγκεντρώσεις, να αναβαθμίσει τα μέλη του αλλά και να δημιουργήσει διαιτητές με ήθος και προσωπικότητα στους αγωνιστικούς χώρους.